NÜSHA BİRLİĞİ ÜZERİNE … / Bir Kardeş

 

[Filipinler’den -Biraz Mahremce- Bir Mektup] [1] 

NÜSHA BİRLİĞİ ÜZERİNE … / Bir Kardeş [2]

Cagayan De Oro / Philippines

[5 Mart 2009 Perşenbe]

Muhterem Efendim, Sa;

Rabbim hidemâtınızda kolaylıklar versin.

Bendeniz, 1995-2005 arası İst.da Sözler Yay.da tashîhat vazîfesi ile mesgul oldum. Gerek Osmanlıca, gerek Latince bütün Külliyâtın tashîhinde istihdam oldunduk çok sükür.. orijinal nüshalarla karşılaştırmalı okuyorduk.. İfâde ettiğiniz mevzunun ne derece derin bir mevzu olduğunu çok-çok iyi biliyorum.

Bu yazdığınız hususları [2] okuyunca yine yüreğim en derin noktasından dağlandı.. Âhhh dedim..

İhsan Kāsım Âbi ile, Necmeddin Şahiner Âbi ile, İsmail Yazıcı Âbi saatlerce bu konuyu dertleşmişiz.. Sungur Âbi başta olmak üzre, Fırıncı Âbi, A.Vahid Mutkan Âbi vb Âbilerin olduğu konu ile ilgili nice istişârelerde hazır bulunmak nîmetine nâil olduk..

Envar Neşriyat’ın arşivinde koşturan Tevruz APT.deki Ekrem Âbi ile günlerce-gecelerce bu mevzuda çalışmışız. Ama netice, nâfile..

Hani tabu diyor ya ehl-i dünya.. ne yazık ki bizim de bâzen tabulaştırdığımız gereksiz kuramlar var..

Bu tashîhat meselesi de bunlardan biri..

Şu an Türkiye’de 11 yayınevi (Envar, Sözler, RNK, Yeni Asya, Söz, Nesil, Şahdamar, Mutlu, Tenvir, Med-Zehra, İhlas-Nur) olmak üzere Risale basıyorlar. Ve inanin hiçbiri hiçbirini tutmaz. Hiçbiri..

Ücretsiz basıp dağıtan Mega ve Imak gibi matbaalar da var.. (Bastıkları yekun az değil, ücretsiz de olsa, Allah kabul etsin, ama asgari bir yayınevi kadar eser tab edip dağıttılar. Allah râzı olsun..)

Bu bizim kanayan yaramız.. Ittıhâd-ı İslâm’dan bahsediyoruz. En basit meselemizde muttehid olamazken, nasıl bir hayâlî İttihâd-ı İslam’dan bahs ediyorsak..

Daha hâlâ, bile-bile Hz.Üstâd’ın doğum târîhini 1873 olarak veren yayınevleri var. Dahâ hâlâ Barla’ya geliş yıllarını 1925-26 diye verenler var. N. Şahiner de, A. Badıllıda bas-bas bağırıyorlar, belgelerle sabit Barla’ya geliş yılı 1927 diye.. [3]

Bu tarih meselesi ayrı konu.. ibareler daha bir müşkil.. Bir Hüve Nüktesi gibi meşhur bir bahis bile, ciddî ibâre ihtilâfları içeriyor. Hattâ 1.Söz’ün girişi bile.. [4]

Çok şey yapılabilir.. Ama tamâmen ağır tenkitlere karşı sağır bir kulak ve yılmaz polattan bir azim ister.. Ve de ekip işi.. Böyle bir ekipte çalışmayı cok isterdim.. Nasib..

Herneyse.. gayretinizi tebrik ediyorum, gündeme taşımış olmanız bile büyük bir merhale.. Keşke o yazınız  muhâtabını bulsa.. Üstâdın vârisleri hayâtta iken bir çözüm yolu bulunsa.. Yoksa sonra zor..

Cemaat yapısını bilen biri olduğunuzu düşünüyorum. Onun için tepeden inme bir karar olmadıkca, alttan yukarıya baskıların pek sonuç vermediği bir yapı arz ediyoruz ne yazık ki..

Duâ ve hürmetlerimle..

                Bir Kardeş [5]

                Cagayan De Oro / Philippines

                [5 Mart 2009 Perşenbe]

 

DİPNOTLAR

 [1] Şehid Kardeşimiz için duâlara vesîle olması temennîlerimle.. 

 [2] Bkz: B.Tunç; Doğru Târihçeler ve Nüsha Birliği. http://www.risaletashih.com/index.php/en/ihzariye/36-dogru-tarihceler-ve-nusha-birligi   

[3] A. Badıllı, Barla’ya nefyi 1926 Şubat sonları olarak veriyor.

Bkz: Abdülkadir Badıllı, Bedîüzzaman Saîd-i Nursî, Mufassal Târihçe-i Hayâtı, İttihad Yayıncılık-1998, s.745.

[4] Bkz: Üstâd Hattı Birinci Söz 

[5] Filipinler’den gönderdiği e-mektûbu ile tanıdım ilk.. Alev alev tahassür damlayan mektûbu ile.. “Bu yazdiginiz hususlari okuyunca yine yuregim en derin noktasindan daglandi.. Ahhh dedim..”.  Bir başka seferinde şöyle feryâd ediyordu onbinlerce km. ötelerden.. Cok icim yaniyor bu konuda ama elden bir sey gelmiyor..”

Allah râzı olsun, bilgilerinden ve tecrübelerinden istifâde ettim.. 11 Mayıs 2010 akşamı şehâdet şerbetini içti..[*] Nasip bu kadarmış..

Risâle-i Nûr Külliyâtındaki nüsha farklılıklarının giderilmesi için nâfiz bir irâde ortaya konulamamış olması onu dâğidâr ediyor, yüreğini dağlıyor, içini yakıyordu.. Rabbim böyle yüce ruhları bizlere bol bol lutfetsin.. Çok ihtiyâcımız var..

Bir Fâtiha’ya ve nüsha birliği hasretinin sona ermesine bir vesîle olması temennîlerimle adıgeçen mektûbu takdîm ediyorum.. 

Makàmın Cennetü’l- Firdevs olsun sahâbe ruhlu azîz şehîd, Kerem Emre ULUCAN (Cevdet BAYBARA) Kardeşim..

26 Mayıs 2010, Çarşanba

       B. Tunç

[*]: Bkz: Risale Haber; Cevdet Baybara şehit edildi. http://www.risalehaber.com/cevdet-baybara-sehit-edildi-77854h.htm 

 

 

Bir yanıt yazın